Nyheter

Harskner ikke
AstaOmega godt beskyttet mot harskning
Les mer...

Tittel
Omega-3 reduserer aldersrelatert hukommelsesvekking.
Les mer...

Essensiell både for mor og barn
DHA viktig for kognitiv utvikling hos nyfødte.
Les mer...

1 2 3 >>

Om karotener

Karotenoidene er en gruppe naturlige og fettløselig pigmenter som finnes i de fleste levende organismer fra bakterier, sopp og alger til høyere planter og dyr.

150AstaxanthinKarotenoidene består vanligvis av en lang karbonkjede med konjugerte dobbelbindinger (alternernede enkle og doble bindinger mellom karbonatomene) – i endene av molekylet dannes ringstrukturer. Det er er typen lys i spekteret som absorberes av den lange kjeden som gir karotenoidene sine forskjellige og karakterisktske farger i det gule til røde fargespekteret.
090Tomater
Den kjemiske strukturen til karotenoidene bestemmer den biologiske funksjonen disse forbindelsene har. Det er den alternerende rekken av enkle og doble bindinger i karbonkjeden som gjør at de kan absorbere energi fra andre kjemiske forbindelser og dermed fungere som antioksidanter; det er strukturen i endene av molekylet som bestemmer polariteten i molekylet, og følgelig også løseligheten i f. eks. fett og lipidstrukturer.  og som gjør at karotenoidene kan gå inn i membraner (som jo er lipidstrukturer).

050Lutein1Innhold av karotenoider er altså årsaken til de røde, oransje og gule fargetonene i blader på planter, i frukt og blomster så vel som hos insekter, fisk og skalldyr.

Det finnes i alt 600 forskjellige karotenoider; disse kan deles i to hovedgrupper – karotenoidene, som er bygget opp bare av karbon og hydrogen, og xanthophyllene, som også inneholder oksygen. Til den første gruppen hører beta-karoten og i den andre gruppen astaxanthin og kantaxanthin.

050Gulr_tter_jpegGulrot heter på latin Daucus carota; her finner vi det oransje fargete karotenoidet beta-karoten, som også refererer til det latinske navnet på gulroten.  Andre gode kilder for beta-karoten er spinat, fersken og aprikos, mens alfa-karoten finnes i gulrøtter, rød og gul paprika og gresskar. Felles for disse karotene er at de kan omdannes til vitamin A – de kalles derfor for provitamin A karotenoider.

Andre karotenoider er lycopen, lutein, zeaxanthin, kantaxanthin og astaxanthin. Disse har til felles at du er effektive biologiske antioksidanter Lycopen finnes i tomater, og gir den sterke røde fargen. Lycopen er spesielt effektiv for uskadeliggjøre frie radikaler og singlet oksygen. Tomatketchup og tomatpuré  er derfor svært gode kilder for antioksidanter, og bedre enn selve tomaten.  Lutein, som finnes i mais, grønnkål og spinat, spiller en viktig rolle som antioksidant i øyets gule flekk, Macula lutea; derav også navnet lutein.
Et annet karotenoid er kantaxanthin, som er dominerende i 150Kantareller_jpegkantarell, en eggeplommegul matsopp, som regnes om en av skogens delikatesser. Også dette er en god antioksidant

Det er bare noen arter bakterier, sopp og alger samt noen høyere planter som har evnen til å danne karotenoider. Når karotenoidene finnes i f eks dyr er det fordi pigmentene tas opp gjennom maten – de følger altså næringskjeden.
150shrimp
Det finnes mange eksempler på dette. Når en finner astaxanthin i reker og laks (som har evne til å lagre astaxanthin) er det fordi bakterier og alger blir spist av dyreplankton som blir spist av andre dyr (f.eks. krill, reker, lodde) som igjen blir spist av laks. Resultatet er en laks med en orange/rød muskel rik på astaxanthin. Et annet eksempel er den gule eggeplommen – fargen kommer fra komponenter som inngår i hønsens fór, bl a gul mais; fargen overføres fra fóret og til eggeplommen, hvor carotenet  ”løser” seg i lipidfraksjonen. Uten slik påvirkning fra fóret ville eggeplommen være praktisk talt hvit. Det samme gjelder fargen på meierismør – dette er gult fordi karotenoider fra planter overføres til kumelken; når smør produkseres av kumelk vil det få en gul farge ettersom karotenoidene er fettløselige. 

Kontakt

Nutrimarine Life Science AS   - Bontelabo 2 - Bergen   Tel.: 55 59 65 90   Send oss en mail  

EGO